Blogger Template by Blogcrowds

Mladé šušky si spievajú, že im niekto platí SMS, všetci darčeky kupujú a nik ich už nerobí sám a nedáva z lásky. 20.000 je "taká bežná suma na darčeky" a "kúpila si kožuštek ako darček" sa na mňa valí zo správ. Všetkým dookola už načisto hrabe. Nechcem žiadne kupované darčeky, chcem poriadnu kapustnicu s klobásou, voňavé medovníky, sneh za oknami a kľud. Boží kľud bez otravných reklám, vlezlých songov a pokrútených predstáv o Vianociach. Chytá ma mierne nebezpečná melanchólia. Nikdy neviem čím to skončí a či to bude bezbolestné a bez následkov. Zase ten mierny pocit, že introvert je fajn spôsob života. (Aj keď sa to tým štyrom z vás, čo ma poznajú môže zdať zábavná predstava v súvislosti so mnou.)
Celé sa nám to akosi zvrhlo. Niekde kde to nechcem mať a nepáči sa mi to. Pomaly a postupne sme sa preklopili do úplne hnusnej komercie, ktorá s pôvodnými Vianocami má už spoločný len názov. Nechcem návrat ku kresťanským hodnotám. Kresťan nie som a aj keď si naozajstých veriacich vážim toto nemá byť návrat až tak ďaleko. Stačí do môjho detstva.

Zakladám "Hnutie za moje Vianoce". Pridáte sa niekto?

8 comments:

naco hnutie? kazdy si snad urobi take vianoce ake chce mat. ked to chces, treba si proste navarit kapustnicu, opekance, kupit najblizsim nieco maleho z lasky a hotovo. naco to riesit?

11:15 AM  

Ja som mal Vianoce podľa seba. S klobáskou, kapustnicou, voňavými medovníkmi a v pokoji. Aj darček som dával samostatne jeden (pár ďalších v kooperácii.) O to nejde. Len mám pocit, že sa to celé uberá zlým smerom a že by s tým bolo treba niečo urobiť. A hlavne mám pocit, že to čo sa deje okolo nás, tie masáže mozgov a ostatné kraviny prekračujú hranice normálnosti a nie som jediný komu to vadí.

6:56 PM  

no tak to jedineze sa stanes politikom a zakazes komercne vianoce zakonom. inak nam podla mna zostava len to, ze si sami vyberieme ako a skym ich budeme travit posvojom :)

10:30 PM  

mas pravdu... masaze mozgu prechadzaju do rozmerov, kedy aj moslimovia oslavuju Vianoce... keby sa ta komercia dala odstranit, bolo by to super... keby sa komercia odstranila zo vsetkych sviatkov, to by bolo najlepsie... pretoze za chvilu je tu valentin.. a to bude zase nechutne cervene a ruzove vsetko naokolo.. blee

3:48 PM  

Vianoce si nesmieme dat zobrat navzdory super,hyper-marketackym vlezlym gebuzinam a este odpornejsim gebuzinam, ktore na nas valili vsetky TVstanice...a uz aj rozhlas.A je dost odzbrojujuce, ked sa clovek musi mat napozore pred tymito sviatkami; ked miesto kolied a nasich vianocnych pesniciek neustale pocuva jingle bells alebo nejake "bezfarebne-nicnehovoriace" americke akoze vianocne songy.
Ja osobne som bola najviac otravena z tych stupidnych reklam v TV ("bim bam bom", "Eve kupil cavo nove faro..") a tuposti dramaturgov podaktorych tv stanic (JOJ) Ti ludia nemaju tucha, o com su Vianoce :( ked na Stedry den davali nejaky akcny thriller...grc!
sas

5:49 PM  

heh... Vianoce sa daju urobit kedykolvek.. ja ich budem mat za tyzden, ked konecne zase pridem domov. Bude stromcek, stedrovecerna vecera so vsetkym co k tomu patri, koledy, ohen v krbe a sviecky vsade po izbach, a hlavne budem zase doma a budem s nasimi a s brachom a so sestrou, a babkou a dedkom a s celou rodinou a s celym rodinnym zverincom :) uz sa strasne neviem dockat... a je uplne jedno, ze to bude 14. januara :) a hlavne tam nebudu prekazat ziadne komercne grcy... len ja a moj svet

3:50 PM  

ok, ja sa viem na 100% stotoznit s tvojou myslienkou a pridavam sa. pre mna je vrchol vianoc zdobenie stromceka a pecenie, varenie a rozpravky. nie je nic lepsie. presne ako ked som bola mala.

4:15 PM  

pridavam sa tiez, ja som bol s rodinou a radost sme mali hlavne z toho, ze sa vidime, na darcekoch nezalezalo...

2:36 PM  

Novší príspevok Staršie príspevky Domov