Blogger Template by Blogcrowds

Už som bol dodrbaný, ale nedám si pokoj.

Myslíte, že povolanie či záujmy ovplyvňujú vzhľad ľudí, alebo ľudia s daným vzhľadom si vyberajú podobné povolania a záujmy? Prípadne inak. Myslíte, že vlastníctvo nejakej veci ovplyvňuje vaše správanie, alebo ste vlastníkom preto, že ste taký boli aj predtým?

Aby som sa nezamotal, poďme do príkladov. Pozerali ste si niekedy plážový volejbal žien? Sú pekné? Áno. Aj mne sa zdá, že až štatisticky je to vyšinuté. Otázka znie prečo? To, že hrajú volejbal im pridáva na kráse, alebo preto, že sú pekné idú hrať plážový volejbal? Náhoda to môže byť, ale prečo potom podobnou náhodou netrpia napr. kajakárky, alebo basketbalistky, ktoré sa mne subjektívne zdajú menej podmanivé. Nerád by som na plnú hubu povedal, že sú v priemere škaredšie, lebo to už je viac ako len subjektívny úsudok.
Druhý príklad z praxe. Pozrite si dospelé environmentalistky. Úmyselne spomínam dospelé. Vo veku sladkých šestnásť sú zapálené bez rozdielu asi všetky. Trápia ich zabehnuté psy, daždové pralesy, separovaný odpad aj výrub stromov v mestách. Niet väčšieho problému. Po pár rokoch sa tie krajšie akosi vytratia. Začne ich zjavne trápiť niečo iné ako zväčšujúca sa ozónová diera a produkcia emisií v Západnom Bangladéši. A kto nám ostane? Áno, je to jednoduché drahý Watson. Tie šedé myši.
A čo som mal s tým vlastníctvom vecí? To je čosi veľmi podobné. Keď sa pozerám okolo seba na vlastníkov MacBookov a notebookov s Windows, tak takmer v 100% prípadov si vlastníci MacBookov kupujú software so slovami "tých 5,15 či 30 dolárov je prijateľná suma, nemám problém". Vlastníci windows bookov zase v mojom okolí zväčša začínajú a končia na wareze a kradnutých seriových číslach so slovami "nebudem to predsa kupovať, keď to môžem mať zadarmo". Je to tým, že si tí prví kúpili jabĺčkový notebook, alebo boli slušnejší už predtým? Alebo je to tým, že pokial nájdem prachy na drahší kus železa, tak skôr ich dokážem investovať aj do niečoho nehmatateľného, ako ked hľadám čo najlacnejší kúsok aj za cenu nižšieho výkonu a komfortu?

Otázka je stále otvorená. Ovplyvňujeme viac svoje okolie, alebo ono viac ovplyvňuje nás? Vyberáme si čo budeme robiť podľa toho ako vyzeráme?

Neviem ........

5 comments:

1. volejbalistky - velmi pekny priklad, mam pocit ze ide o sport co sa hra od mala a uz tam je nejaka pravdepodobnost ze zostanu len pekne, pekne sa radsej ukazuju na plazi... je to zaujimavy ukaz a ide o najkrajsie sportovkyne ake poznam, po povahovej stranke aj o najnedosiahnutelnejsie... no sem tam sa podari

2. ak si kupim MacBook tak preto ze nan mam, ak nam mam to znamena ze tych par desiatok dolacov ma nezabije. ak to clovek potrebuje nech si to predsa kupi. vlastnikov tohto skvostu mozme rozdeli na dve skupiny - pre minoritnu je to imidzovka, pre majoritnu pracovny nastroj. majorita nema cas hladat torrenty a warezit, ak nieco potrebuje tak si to naozaj kupi. a ide o kvalitne veci...

a teraz priznanie: nemam windows ani mac :) mam rad stylove veci, nie ze by som si potrpel na obdive okolia - som introvert a chcem sa hlavne citit dobre a pohodlne ;)

10:53 AM  

ts tss, nelegalny windows? o tom predo mnou nerozpravat ;)

3:08 PM  

2Alian: Viem, máš linux. ;) S tým, že sú to snáď najkrajšie športovkyne v podstate súhlasím. Čo sa týka "dostupnosti", tak ešte len zisťujem. Zatiaľ sa to javí normálne :)

2Pecosita: Myslím, že malé ryby (typu študentík strednej škloly) vás nezaujímajú. A v biznis sektore už snáď ani nepoznám nikoho, kto by riskoval a šiel na nelegálnom softe.

9:54 AM  

zlato, to bol for :)

a veru neviem neviem, co sa za mladi naucis...a piratstvo je predsa zlocin ;))))))

10:07 AM  

zlatko viem, že fór :)

Súhlasím s tým, že podľa platnej legislatívy je to problém. Na druhej srane myslím, že spoločenská závažnosť a dosah nie sú nejako veľké. Navyše sám veľký Bill (či Steve aktualne) vedia dobre, že ak budú teraz ignorovať malé ryby, ktoré som spomenul vyššie, zarobia na nich v čase, keď sa presunú do biznisu mnohonásobne viac.

Ale to je na úplne inú debatu. Pôvodne som chcel riešiť tie pekné volejbalistky :)))

10:29 AM  

Novší príspevok Staršie príspevky Domov