Blogger Template by Blogcrowds

Tretí typ

Tento blogpost voľne nadväzuje na post Na (v)zrušenej planéte :) Ad revidendum. Osoby, obsadenie a dej ani zďaleka nie sú vymyslené.

Sedeli sme pri pive večer na služobnej ceste a preberali vzťahy, minulosť a budúcnosť a tak vôbec. Ráno nás čakala práca a celé by to upadlo do zabudnutia, nebyť Pluta. Vtedy sa mi tá spomienka vrátila a zrazu som videl tretí typ manželského vzťahu. Taktiež vzdialený od citátov z kníh pre zaľúbené štrnástky, možno ale o to reálnejší.
Ryzo je ženatý odhadom tak 15 rokov. Vzali sa pár rokov po vysokej, nejakú dobu predtým už spolu bývali, takže v podstate prirodzené vyústenie vzťahu. Manželku ľúbil, ona jeho tiež, dieťa splodili až pár rokov po svadbe, krátkodobé poblúznenie, alebo iné tlaky na formalizáciu vzťahu teda môžeme vylúčiť. Na verejnosti aj dnes bez váhania kráčajú ruka v ruke a na pohľad im to klape.
V živote som ho nepočul na adresu svojej zákonitej povedať zlého slova. Drží jej chrbát, keď treba, rieši veci, ktoré by riešiť mal. Taká symbiotická rovnováha. Keď sa plánuje v robote zdržať dlhšie, tak zavolá a oznámi, aby o neho doma nebol strach, zo služobnej cesty večer telefonuje a pýta sa, čo je doma nového a ako sa mu žena a syn mali.
Tým telefonátom sa vlastne aj začala jeho bilancia. Stále manželku ľúbi a aj ona jeho. Sex keď je, tak je úžasný a to, že ho možno ubudlo viac ako by chcel v určitých chvíľach nie je podstatné. Akurát večer, keď všetko stíchne, tak si každý z nich funguje vlastným životom. Vedľa seba, ale každý sám. Aj tá komunikácia im ide najlepšie cez telefón, alebo mailom. Zabudli sa rozprávať len tak. Rozpravy pri pohári dobrého vínka, ktoré praktizovali za mladi im prehlušila rutina bežného dňa. Skĺzli do stereotypu a aj keď navonok sú spokojní a fungujúci, predsa len to nie je celkom ono. Stále sa vedia spolu smiať a aj spolu plakať, ale už tomu niečo chýba. Vie, že za to nesie takú istú zodpovednosť, ako druhá polovička vzťahu, a súčasne nechce dopadnúť ako Bučo, ktorý sa pri tichosti rozviedol po 20 rokoch manželstva, keď deti odrástli a má teraz priateľku, ktorá je od jeho bývalej manželky staršia. Ale ako vie počúvať a rozprávať sa. (Bývalú skoro roztrhlo od zlosti, lebo čakala, že bude nahradená za novší blonďavý model a toto jej ego poriadne nakoplo.) Občas teda Ryzo zvažuje čo ďalej aby to celé nezakapalo a jedného rána sa nezobudil vedľa úplne cudzej zeny.

Lenže pohodlnosť je veľká sviňa.

4 comments:

vo vzťahoch je málo snahy,m a ak sa aj snaží jeden, je to príliš málo, nestačí to.

smutný model, ďalší...

7:35 AM  

kokos.. aky odpis.. toto by mi v zivote nenapadlo, hladat si starsiu.. ale dovod ma dobry. palec hore

9:58 PM  

hm, a ja si zas myslim, ze je dolezite mat vo vztahu aj vlastny priestor. a tiez, ze ludia sa vedia casto "rozpravat" aj bez slov.

11:57 PM  

myšlienka až zaráža, ale je perfektná. niečo na tom je. ja zas nedokážem mať chlapa, ktorý by so mnou nedokázal mlčať. mlčať spokojne.

4:35 PM  

Novší príspevok Staršie príspevky Domov